Werkzaamheden

Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
Een bewindvoerder behartigt iemands financiële belangen. Dit heet ook wel bewindvoering. De bewindvoerder beheert alle goederen die onder bewind zijn gesteld. Hij moet bijvoorbeeld zorgen dat geld goed wordt belegd, rente op tijd wordt bijgeschreven en een huis op tijd wordt geschilderd. De bewindvoerder moet ook de administratie voeren over alle goederen die onder bewind staan.

Regelen financiële zaken
Een bewindvoerder moet ervoor zorgen dat de inkomsten van degene die onder bewind staat, worden gebruikt voor zijn verzorging. Daarnaast regelt de bewindvoerder de financiën. Hieronder valt bijvoorbeeld belastingaangifte doen, maar ook aanvragen van (bijzondere) bijstand, huurtoeslag of een persoonsgebonden budget.

Beschrijving goederen naar rechtbank
De bewindvoerder maakt kort na zijn benoeming een lijst met een beschrijving van alle goederen die onder het bewind vallen. Hij ontvangt hierover bericht van de griffie van de rechtbank. De bewindvoerder stuurt een kopie van deze lijst naar de sector kanton van de rechtbank.

Vermelden naam bewindvoerder
De bewindvoerder moet ervoor zorgen dat de bewindvoering en zijn naam worden vermeld bij alle goederen die in een openbaar register zijn opgenomen, zoals een huis in het Kadaster.

Toestemming van bewindvoerder
Wanneer degene die onder bewind staat over zijn goederen wil beschikken, moet hij toestemming hebben van de bewindvoerder. Geeft de bewindvoerder deze niet, dan kan de kantonrechter beslissen om vervangende toestemming te geven. Degene die onder bewind staat moet hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij de kantonrechter.

Toestemming van betrokkene
Wil de bewindvoerder over goederen beschikken die onder bewind staan, dan moet hij daarvoor toestemming hebben van degene voor wie het bewind is ingesteld. Dit geldt bijvoorbeeld ook als de bewindvoerder een lening wil sluiten of een schikking wil treffen met een schuldeiser. Wil of kan de betrokkene daarvoor geen toestemming geven, dan kan de bewindvoerder schriftelijk aan de kantonrechter om toestemming vragen. De kantonrechter kan voor telkens terugkerende kosten, zoals reiskosten, eenmalig toestemming geven.

Bewindvoerder mag geen hoogstpersoonlijke rechtshandelingen verrichten
De bewindvoerder mag geen hoogstpersoonlijke rechtshandelingen verrichten voor de betrokkene. Voorbeelden van hoogstpersoonlijke rechtshandelingen zijn:

  • een testament maken of wijzigen;
  • een kind erkennen;
  • een schriftelijke wilsverklaring afgeven waarbij de toestemming voor medische handelingen wordt geweigerd.

Taak bij overlijden betrokkene
Als degene voor wie het bewind geldt overlijdt, moet de bewindvoerder de kantonrechter hiervan op de hoogte stellen. Het regelen van de begrafenis of crematie behoort niet tot de taken van de bewindvoerder. Wel kan de bewindvoerder eventueel als zaakwaarnemer optreden.

Andere vragen
Wie kan tot bewindvoerder worden benoemd?
Hoe kan ik onderbewindstelling aanvragen?
Wanneer eindigt de taak van de bewindvoerder?